Van zomer naar herfst: de uitdagingen voor jouw dieren

  2023/10/23

  De overgang van de seizoenen is voor alle dieren een ingrijpende gebeurtenis. Verandering van voer en temperatuur kan ervoor zorgen dat hun immuunsysteem en darmgezondheid daalt.

  Terug

  Van zomer naar herfst: de uitdagingen voor jouw dieren

  Tijdens de zomermaanden zijn rundvee, varkens en pluimvee gevoelig voor hittestress. Maar ook de overgang van de seizoenen is voor dieren ingrijpend. Meestal wordt vergeten dat hittestress veel langere gevolgen heeft, ook na de periode van intense hitte. Plotse temperatuursveranderingen maken hen vatbaarder voor ziektes en de traditionele aanpassing van het voer met nieuwe-oogst granen zorgt voor meer darmproblemen. Gelukkig zijn bepaalde additieven in het voer erop voorzien om de gezondheid van je dieren op peil te houden. Wees dan ook tijdens de overgang van de zomer naar de herfst extra aandachtig voor de kwaliteit van het rantsoen van je dieren.

   

  Gebrek aan enzymen

  Tarwe en gerst werden geoogst en ook de eerste maisgranen in opslag zijn een feit. Dit betekent dat er nieuwe granen in worden gemend. Nieuw geoogste granen worden meestal gedurende enkele weken gestockeerd vooraleer ze gebruikt worden in de diervoeding. Het is algemeen gekend dat bij vers graan de afbraak van koolhydraten moeizamer verloopt, wat de kans op verteringsproblemen bij pluimvee en varkens vergroot. Varkens kunnen hierdoor zelfs agressief gedrag vertonen zoals staart-, oor- en flankbijten. Bij pluimvee leidt dit tot een algemene  verteringsproblematiek met darmontstekingen, nat strooisel en voetzoollaesies tot gevolg . Deze problemen kunnen verholpen worden door tijdelijk wat extra enzymen aan het voeder toe te voegen. Meestal wordt geopteerd voor xylanase maar ook andere enzymes zijn in deze moeilijkere periode zeker aan de orde.

   

  Aanwezigheid van mycotoxines

  De deels natte zomer laat zijn sporen na in de kwaliteit van het tarwe. We zien grote verschillen tussen de vroeg en laat geoogste tarwe inzake mycotoxinedruk. De warme temperaturen en het natte klimaat waren de ideale broeihaard voor schimmels. Hun toxines veroorzaken verteringsproblemen, een immuniteitsdip, een gestoorde voederopname en alle daarmee gepaarde gezondheidsproblemen en productieverliezen. Dit kan verholpen worden door de toevoeging van specifieke toxinebinders aan het rantsoen. Deze stoffen verlagen enerzijds het risico dat de schadelijke mycotoxines opgenomen worden in het maag-darm stelsel, anderzijds zorgen ze ervoor dat de reeds opgestapelde toxines sneller uit het lichaam verwijderd worden. Dat resulteert in gezonde darmen, die de basis vormen van een gezond lichaam.

   

  Temperatuurschommelingen

  Niet alleen voeding heeft een invloed op de gezondheid van het vee. Vooral bij varkens en pluimvee die in een geconditioneerde stal zitten, is een aangepaste temperatuur cruciaal voor hun welzijn en weerstand. Maar in de nazomer kunnen temperaturen snel wisselen, zoals na een felle onweersbui. Op die momenten reageert de ventilatie niet altijd even accuraat. Gevolg? De dieren krijgen te maken met tocht waardoor longpathogenen vrij spel krijgen.

   

  VDS Premix houdt de (darm)gezondheid van je dieren op peil

  Kwalitatieve voeding draagt bij aan een goede gezondheid van jouw dieren. De nutritionisten van VDS Premix ontwikkelen premixen op jouw maat. Elke premix bevat een mix van vitaminen en mineralen die de gezondheid van je dieren optimaliseert. Indien nodig voegen we extra additieven toe om de darmgezondheid op peil te houden en uitval te minimaliseren. Daarnaast komen we graag bij jou langs voor veterinair advies. Moet er iets aangepast worden in je stallen of organiseer je een studiedag? Onze experten zitten graag met je samen.

  Vertel me meer over jullie diensten. 

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van