Wat is een premix?

  2024/03/11

  Een premix is een zorgvuldig samengesteld mengsel van vitaminen, mineralen, aminozuren en extra additieven en is cruciaal voor de gezondheid en productiviteit van dieren.

  Terug

  Premixen mogen dan onopvallend zijn in de voedselketen, hun invloed is allesbehalve dat. Deze zorgvuldig samengestelde mengsels van vitaminen, mineralen, aminozuren en soms extra additieven zijn cruciaal voor de gezondheid en productiviteit van dieren. Premixen vormen de perfecte brug tussen ruw voer en een volledig gebalanceerd dieet dat afgestemd is op de specifieke behoeften van elk dier.

   

  De onmiskenbare kracht van premixen in diervoeding

  Premixen vormen de basis voor gezonde dierenvoeding. Deze mixen bestaan uit een mengsel van vitaminen, mineralen, aminozuren en additieven en worden toegevoegd aan het basisvoer van varkens, pluimvee, runderen en andere dieren om hen te verzekeren van een compleet en uitgebalanceerd dieet. Deze mixen zorgen ervoor dat het basisvoer van de dieren alle cruciale voedingsstoffen bevat voor optimale productiviteit, groei en welzijn. Zowel kleine boerderijen als grote agrarische bedrijven maken gebruik van premixen om hun dieren gezond te houden.

   

  Van vitaminesupplementen tot volwaardige voeding

  Aangepast aan de specifieke voedingsbehoeften van elk dier en de lokale beschikbaarheid van ingrediënten, variëren premixen van eenvoudige toevoegingen tot complexe, rijk geformuleerde voedingsconcentraten. Dat zorgt ervoor dat premixen zowel subtiel als substantieel toegevoegd kunnen worden in rantsoenen. In de internationale markt zien we dan ook een breed spectrum van premixen die aangepast zijn aan het ontwikkelingsniveau van de veevoedermarkt en lokale wetgevingen.

   

  Regiogebonden

  De vraag en samenstelling van premixen varieert sterk per regio. Ontwikkelde markten vragen om meer geconcentreerde premixen (gaande van 0.01% tot 5% van het voeder). Terwijl er in opkomende markten vaak een grotere vraag heerst naar concentraten die lokale tekorten aan bijvoorbeeld eiwitten compenseren (tot 20% van het voeder). Daarbij komt nog eens dat de internationale handel complex is. Denk maar aan het douanebeleid en verschillende invoertarieven, waardoor premixen volledig op maat ontwikkeld worden om aan al deze vereisten te voldoen.

   

  Gezondheid en welzijn als basis van een premix

  Een goed samengestelde premix verbetert niet enkel de groei en productiviteit van dieren, maar ook het algemene welzijn. Of het nu gaat om een antibioticavrij concept of het ondersteunen van moederdieren, een premix wordt altijd bepaald door het achterliggende productiedoel van bepaalde diersoorten.

  Wanneer we een premix willen samenstellen, stellen we ons altijd drie vragen:

  • Welke grondstoffen zijn er beschikbaar op de lokale markt?
  • Voor welk type diersoort wil je iets ontwikkelen?
  • Welke doelen wil je bij je dieren behalen en welke prestaties wil je nastreven?

  Op basis van die antwoorden gaan we vervolgens op zoek naar de ideale premixsamenstelling voor elke levensfase van jouw dieren.

   

  Efficiënte voeding, duurzame toekomst

  Onze klanten zijn vandaag gewapend met een diepere nutritionele kennis dan vroeger, dus gaan de ontwikkelde markten steeds meer op zoek naar specifieke additieven om hun lokale premixen mee te verrijken.

  We blijven achter de schermen dan ook volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde producten die als standalone additieven naast onze premixen kunnen worden ingezet. Deze producten zijn ontworpen om naadloos samen te werken met de al aanwezige grondstoffen en premixen, zodat verdelers en eindgebruikers de mogelijkheid krijgen om hun diervoeding preciezer af te stemmen. Zo verhogen we de nutritionele waarde van diervoeder in elke levensfase van het dier, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en stabiliteit ervan. Bijgevolg rekenen onze klanten zo op een duurzame én efficiënte aanpak.

   

  Nood aan een premix op maat? We helpen je graag verder.

  Zie je het belang in van een doelgerichte premix, maar weet je niet waar te beginnen? VDS Premix is jouw partner in de zoektocht naar de perfecte voedingsbalans. Neem hieronder contact met ons op voor een premix op maat die aansluit bij de unieke behoeften van jouw dieren en bedrijf.

   

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van