Verschillen tussen een lintmenger en een paddelmenger

  2022/01/24

  VDS Premix gebruikt een lintmenger en een paddelmenger om voer efficiënt te vermengen. Wat zijn de verschillen en hoe worden deze gebruikt?

  Terug

  Verschillen tussen een lintmenger en een paddelmenger

  Om onze klanten de allerbeste eindproducten te bieden, hebben we twee industriële mengers op onze site: een lintmenger en een paddelmenger. Dankzij deze mengers zijn we in staat om onze voerformules aan een capaciteit van één ton per batch optimaal en efficiënt te vermengen. Maar hoe werken deze mengers en wat zijn de voordelen van elk type menger? In deze blog leggen we de verschillen uit en tonen we aan hoe we elke menger binnen ons productieproces inzetten. 

   

  Een duurzame lintmenger voor kleine hoeveelheden

  Een lintmenger of ribbon blender is voorzien van één as die instaat voor korte en intensieve mengprocessen. De naam spreekt voor zich: een lintmenger bestaat uit een binnen- en buitenlint die continu stoffen met elkaar vermengen. Afhankelijk van het product vermengt de lintmenger kleine hoeveelheden grondstoffen homogeen met grotere batches in twee tot vijftien minuten. Door een zachte mengaard van de lintmenger en het gebrek aan dode ruimtes binnenin, is er zo goed als geen afbreuk van het product. Wanneer dat wel het geval is, is een paddelmenger een betere keuze. 

  Een lintmenger zorgt ervoor dat alle eigenschappen van het product behouden blijven. Daarnaast biedt dit soort menger de mogelijkheid om stoffen te verwarmen, af te koelen of vloeistof toe te voegen en is laag in energieverbruik. Het is een duurzame mengmethode die vaak gebruikt wordt om kleinere hoeveelheden te vermengen. 

  Een paddelmenger voor poeders en kleverige stoffen

  Een paddelmenger is een horizontale menger met roterende paddels die, in tegenstelling tot een lintmenger, zo goed als geen afbreuk doet aan de substanties die erin vermengd worden. Daarom is het aangewezen om granen, maïsvlokken en schilfers, maar ook vitaminen en mineralen met een paddelmenger te mixen. Het mengsel dat zo verkregen wordt is een constante vermenging van alle verschillende productdeeltjes. Ook kleverige stoffen worden makkelijk toegevoegd aan een paddelmenger. 

  Deze machine biedt een maximale menghomogeniteit, behandelt het product enorm rustig, biedt minimale slijtage en is laag in onderhoud. Paddelmengers beschikken over verschillende instelbare functies, zoals de verblijftijd en de mengintensiteit waarmee je makkelijk controle bewaart over het mengproces. Helaas zijn paddelmengers iets duurder in aankoop. 

   

  Beide mengers zijn enorm efficiënt

  Om de efficiëntie van beide mengers te blijven garanderen, nemen we regelmatig stalen af om de mengkwaliteit en de verdeling van de grondstoffen in de kern te controleren.  

  Het grootste verschil tussen beide mengers? Een paddelmenger werkt iets sneller dan een lintmenger en is daardoor beter geschikt voor wie grotere hoeveelheden wil mengen. 

  We raden natuurlijk aan om de keuze voor de juiste menger af te toetsen volgens kosten en efficiëntie. Op korte termijn is een paddelmenger iets duurder, maar naar onderhoud toe pluk je daar op lange termijn zeker en vast de vruchten van. 

   

  Advies nodig bij keuze voor de geschikte menger of wil je producten bij ons laten vermengen?

  VDS Premix biedt al jaar en dag advies en expertise binnen voersamenstellingen voor verschillende dieren. Wens je een menger te installeren? Dan helpen onze experts je een gegronde keuze maken. Wil je een product efficiënt laten vermengen in onze mengers? Ook dan kan je bij ons terecht.  

  Neem gerust contact met ons voor je technische vragen rond mengen.

   

   

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van