Veilige grondstoffen voor optimale eindproducten: een inkijk

  2022/02/16

  Grondstoffen en concentraten of premixen zijn de basis van onze voerformules. Om kwaliteit te garanderen gaat VDS Premix wereldwijd op zoek naar de allerbeste ingrediënten.

  Terug

  Veilige grondstoffen voor optimale eindproducten: een inkijk

  Grondstoffen en concentraten of premixen zijn de basis van al onze voerformules. Het spreekt voor zich dat elk dieet met zorg wordt samengesteld en bestaat uit de beste lokale ingrediënten en voormengsels. Op die manier krijgen dieren de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen en blijven ze in topconditie. Om kwaliteit te garanderen, gaat VDS Premix wereldwijd op zoek naar de allerbeste ingrediënten.  

  Maar hoe zorgen we ervoor dat alle eindproducten van de beste kwaliteit zijn en aan welke criteria moeten die grondstoffen voldoen? We geven je graag een inkijk in ons selectieproces. 

   

  Het verschil tussen grondstoffen en concentraten

  Grondstoffen zijn te vergelijken met de ingrediënten van een recept. Bij diervoer gaat dit onder meer over granen, eiwitrijke grondstoffen, vetten, oliën, restproducten van humane voeding, vitamines en mineralen. Een concentraat is een mengsel van vitamines en mineralen met of zonder eiwitbronnen dat gebruikt wordt om met zo weinig mogelijk ingrediënten een voeder te maken.  

  We opteren er bij elke vraag voor om een zo economisch mogelijk eindvoer te leveren, waarbij we eerst de formule van het voer gaan berekenen. Hierbij houden we rekening met de prijs en de beschikbaarheid van lokale grondstoffen. Kan de klant bepaalde noodzakelijke grondstoffen niet verkrijgen, of zijn ze lokaal te duur? Dan vermengen we die bij ons in een concentraat dat meestal tussen 5% en 35% van het voer bedraagt.

   

  Diepgaande kennis over de wereldwijde grondstoffenmarkt

  Er bestaan meer dan achthonderd soorten grondstoffen die elk hun specifieke eigenschappen en werking hebben. Sommige grondstoffen mogen enkel gebruikt worden in bepaalde regio’s. Het gebruik ervan hangt samen met de kostprijs, beschikbaarheid, gewoontes en wettelijke beperkingen van een land. Dankzij onze brede kennis over de wereldwijde grondstoffenmarkt slagen we er keer op keer in om een product op maat te ontwikkelen dat volledig voldoet aan de wettelijke bepalingen en gebruiken van het land waarvoor het eindproduct bestemd is.  

  Maar niet alle grondstoffen zijn geschikt voor elke diersoort ... 

   

  Opgelet met katoenzaadschroot

  Katoenzaadschroot of -schilfers kunnen een verhoogde hoeveelheid gossypol bevatten. Gossypol zorgt ervoor dat lysine in het voeder gebonden wordt, waardoor de groei van de dieren vertraagt. Het bindt ook vrij ijzer, waardoor de dieren anemisch kunnen worden en de eierdooiers bijvoorbeeld een olijfgroene schijn krijgen. We weten perfect in welke regio’s katoenzaadschroot te verkrijgen is met een hoog of laag gossypolgehalte. Zo bevat het katoenzaadschroot uit Burundi bijvoorbeeld niet veel gossypol, waardoor we minder compensaties moeten doorvoeren in de voerformule en de klant een goedkoper eindproduct kan ontwikkelen.  

   

  Aardnootschilfers als eiwitbron

  In Centraal-Afrika worden aardnootschilfers vaak gebruikt als eiwitbron voor pluimvee. Ook soyaschroot is een goede bron van eiwitten. Toch zien we dat soyaschroot bijna dubbel zoveel lysine bevat ten opzichte van aardnoten. De verteerbaarheid van aardnoten is lager en de aanwezigheid van aflatoxine zorgt voor problemen. Daardoor gebruiken we mycotoxinebinders in elke voerformulatie met arachiden (of aardnoten), zodat ook dit voertype voldoende veilige eiwitten bevat. 

   

  Mais of toch beter een ander graantype voor pluimvee?

  Mais is het meest gebruikte graan ter wereld, maar het heeft wel enkele beperkingen. In België en Nederland gebruiken we meestal tarwe als graan voor de kippen. Het is hier gemakkelijk beschikbaar en goedkoper, en zorgt er bovendien voor dat het vlees er wit uitziet. Frankrijk gebruikt meer mais in de formules, want de Franse klanten zien liever vlees met een gelige schijn dan wit vlees. Daarnaast zijn er ook andere granen zeer geschikt voor het voeren van pluimvee. Sorghum, rijst en andere zaden zijn bijvoorbeeld ook geschikt. 

   

  FCA-gecertificeerde producten

  Omdat de wereldwijde grondstoffenmarkt steeds aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen, halen wij onze grondstoffen uit verschillende werelddelen. Minerale grondstoffen, vitamines, enzymen en probiotica hebben elk hun origine met uiteenlopende specificaties. Grondstoffen worden zo vaak mogelijk lokaal aangekocht, wat de kost van het transport enorm ten goede komt. Wanneer dat niet mogelijk is, importeren we grondstoffen. We kopen steeds enkel FCA-gecertificeerde producten, waardoor we altijd een hoogwaardige kwaliteit garanderen. 

  Criteria voor een werkend dieet

  Op basis van de tabellen met matrixaarden, laboanalyses en onze ervaring gaan we bij het opstellen van een specifiek dieet steeds na of: 

  • alle nutriënten in evenwicht zijn; 

  • onze formule aangepast is aan de levensfase van de dieren; 

  • er voldoende vitamines en mineralen in verwerkt zijn; 

  • het risico op gifstoffen (toxines) geminimaliseerd is door toevoeging van additieven; 

  • de fysische structuur van het voer goed zit; 

  • de kostprijs beantwoordt aan de vraag van de klant. 

   

  Op zoek naar een optimaal eindproduct?

  Ben je op zoek naar een geschikt dieet voor jouw dieren? We gaan met onze diepgaande kennis over de wereldwijde grondstoffenmarkt graag samen op zoek naar de beste voeroplossing.  

  Neem contact met ons!

   

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van