VDS Premix verkent de internationale aquacultuurindustrie

  2023/05/30

  Diepgaande expertise en onderzoek tillen de aquacultuurindustrie de hoogte in. Hoe draagt VDS Premix hier een steentje aan bij? Een overzicht.

  Terug

  VDS Premix verkent de internationale aquacultuurindustrie

  De aquacultuursector groeit snel. Volgens de Food Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties lag de wereldwijde productie van aquacultuur in 2020 op maar liefst 114 miljoen ton. Bovendien wordt onze landbouwsector vandaag geconfronteerd met klimaatverandering en een snelgroeiende bevolking. De aquacultuurindustrie kan met haar vis, zeevruchten, schaal- en schelpdieren een antwoord bieden op deze uitdagingen. We spraken met onze collega’s Brett Laudato (R&D researcher aquacultuur) en Chris Dinneweth (aquacultuur) over hoe VDS Premix vandaag volop bezig is met de internationalisatie van het huidige aquacultuurverhaal voor de garnalensector.

   

  De groeipijnen van de aquacultuurindustrie

  Verschillende organisaties en beleidsmakers erkennen vandaag de aquacultuurindustrie als een duurzame, hoogwaardige eiwitbron voor menselijke consumptie. Volgens Brett wordt de industrie geconfronteerd met verschillende uitdagingen: “Milieuvernietiging, ziektebestrijding en voederformulering zijn belangrijk om de aquacultuurindustrie in verschillende landen een boost te geven. Zeker in ontwikkelingslanden waar de technische en financiële mogelijkheden niet reiken tot het niveau van de boerderij, is de kennis beperkt”. Net daarom wil VDS Premix een brug vormen tussen de academische wereld en de industrie, want Brett is ervan overtuigd dat deze brug noodzakelijk is om de uitdagingen voor efficiëntie, winstgevendheid en duurzaamheid van de aquacultuursector te verbeteren.

   

  Aquacultuur bij VDS Premix

  Op vandaag zet VDS Premix voor 10% van het aanbod in op aquacultuur. “Landbouw in Europa krijgt het moeilijker en moeilijker waardoor de markt verkleint. Het is absoluut niet meer eenvoudig om daarin verder te groeien”, vertelt Chris. VDS Premix heeft al jaar en dag heel wat kennis binnen aquacultuur, meer specifiek  in de garnaalindustrie. VDS begeleidt klanten en distributeurs om hun eigen garnalenkweek en dat van hun klanten een boost te geven. Deze sector groeit wereldwijd met 5% per jaar, maar de concurrentie is niet min. “Wij focussen vooral op garnaalvoeder, want daar zit een enorm onontgonnen potentieel. Het is dan ook onze ambitie om ons aanbod voor aquacultuur significant te laten groeien”, gaat Chris verder. Chris is vooral op zoek naar interessante regio’s om de markt te betreden en zal  de focus leggen op de belangrijkste garnaalproducerende landen in Azië, Zuid-Amerika en het Midden Oosten.

   

  Hoe onderzoek en studies een boost geven aan de internationale aquacultuur

  Om die landen wereldwijd te ondersteunen, haalt VDS Premix haar kennis en expertise  in aquacultuur boven. R&D researcher Brett legt op basis van de behoeften van de sector enkele onderzoeksdoelstellingen vast waar hij samen met academische onderzoekers en industriële partners proeven en studies voor uitvoert. “Mijn rol bestaat erin om verschillende voederadditieven en premixen uit te proberen die de gezondheid, groei en de algemene prestaties  positief beïnvloeden”, vertelt Brett.

  Momenteel onderzoekt hij hoe VDS Premix met slimme mechanismen de negatieve milieueffecten van de garnalenproductie kan verminderen, zodat de dieren beter kunnen omgaan met stress als gevolg van deze extreme omgevingsfactoren. Het voornaamste doel van dit onderzoek volgens Brett? “Bijdragen tot een duurzamere en efficiëntere aquacultuurpraktijk om zo de groeiende wereldbevolking te blijven voeden”.

   

  Hoe optimaliseert VDS Premix jouw aquacultuurverhaal?

  De helft van het succes van  goed voeder  voor garnalen is volgens Chris de korreleigenschap. “De textuur, de inhoud, de machinerie … Alles heeft een invloed op de  acceptatie  door de garnaal”, vertelt hij. Daarom houdt ook Brett de samenstelling en verteerbaarheid van de voedingsstoffen in de premixen in het oog: “Want de smakelijkheid van de korrel beïnvloedt de opname van het voer. We zijn dus constant op zoek naar mogelijkheden om via voeding de ziekteresistentie en algemene gezondheid van garnalen te verhogen”.

  Jouw succes is ons succes

  Met een uitgebreide kennis over ingrediënten en formules, bouwde VDS Premix doorheen de jaren een diepgaande expertise uit in aquacultuur. “Wij zijn op zoek naar bedrijven en partners voor een samenwerking op lange termijn die naadloos aansluiten bij onze eigen bedrijfscultuur”, gaat Chris door. “We vinden het belangrijk dat we dicht bij de klant staan, werken volledig in vertrouwen en zijn heel flexibel. Op die manier ondersteunen we bedrijven bij de opzet van een goed garnalendieet, denken we na over de processing en machines voor productie, stellen we voerformules voor op maat van de klant en geven we kennis mee om de productiefaciliteit ter plaatse te optimaliseren”.

  Kortom, bij VDS Premix kan je rekenen  op een diepgaande kennis om het aquacultuurverhaal van jouw bedrijf uit te bouwen.

   

  Benieuwd naar onze werkwijze?

  Zin gekregen om met ons in zee te gaan en  aquacultuur naar het volgende niveau te tillen?

  Neem contact met ons op.

   

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van