VDS in Kameroen

  2020/09/22

  Bij VDS zijn we écht fier op onze buitenlandse contacten en samenwerkingen. Ooit al in Kameroen geweest? Wij wél. In deze blog vertellen we je er alles over!

  Terug

  VDS in Kameroen

  Opgericht in Deerlijk, maar ondertussen te vinden in alle hoeken van de wereld. VDS werd opgericht in 1966, maar al snel werd duidelijk dat export de toekomst was. Sindsdien steken onze medewerkers regelmatig de landsgrenzen over en plannen ze als het ware échte ‘ontdekkingsreizen’, van Europa tot Zuidoost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Onze ambitie? Duurzaam groeien en verder professionaliseren, en andere horizonten verkennen hoort daar onlosmakelijk bij. Omdat we bij VDS fier zijn op onze buitenlandse contacten en samenwerkingen, zetten we er vandaag eentje extra in de verf. We stellen je graag voor aan het Kameroense SPC.

  SPC

  Hoe VDS in Kameroen terechtkwam?

  Société des Provenderies du Cameroun, ook wel SPC genoemd, is gevestigd in Bamendzi, in de buitenwijken van Bafoussam en produceert jaarlijks zo’n 80.000 ton veevoeder. Daarmee zijn ze de grootste producent van kippenvoer in de hele republiek, en beheersen ze een groot deel van de markt in Kameroen. En daar mag VDS zijn steentje aan bijdragen.

  Dertien jaar geleden klopten de mensen van SPC bij ons aan tijdens hun zoektocht naar een betrouwbare partner. Jean Samuel Noutchogouin, de oprichter van SPC, had het duidelijk op de Belgen gemunt. Hun vertrouwen in de Belgische knowhow in de branche was immers gegroeid dankzij de succesvolle samenwerkingen met collega-ondernemers. Ook wij stonden te popelen om deze uitdaging aan te gaan. Het wederzijdse vertrouwen was indrukwekkend, gaf ons veel energie en betekende het begin van een langdurige samenwerking die ook voor de toekomst veelbelovend bleek te zijn.

  Fabriek Bafoussam

  7000 kilometer tussen VDS en SPC

  Ondanks de afstand en enige cultuurverschillen loopt de samenwerking tussen VDS en SPC van een leien dakje. Meteen na ons samenwerkingsakkoord in 2008 staken we de handen uit de mouwen, en groeiden we aan een sneltempo. Dankzij de uitbouw van de strategische grondstoffenreserves, de optimalisatie van de verschillende recepten en de introductie van kwalitatief hoogstaande voeders voor een redelijke prijs, nam de productie een hoge vlucht. Deze toegenomen productie resulteerde op zijn beurt in een grondige uitbreiding van de fabriek in Kameroen. Dat we niet snel even op en af konden reizen, spreekt voor zich. 

  Om onze samenwerking écht slagkracht te geven, stuurden we enkele fantastische medewerkers richting Kameroen. Vandaag staat ‘onze’ Bart Buytaert aan het roer van SPC en gaat hij in Kameroen door het leven als directeur général. Naast het algemene management, buigt hij zich ook over de formulering van de voeders op basis van lokale grondstoffen. Maar ook wij vanuit Deerlijk reizen regelmatig af naar het Afrikaanse land. We geven er seminaries en voordrachten over voeding, dierziektes en nieuwe productietechnieken en brengen er een bezoek aan de klanten van SPC.

  SPC neemt een vliegende start

  In 2016 zette SPC sterk in op de modernisering van zijn productie-eenheid. Dat was immers de enige manier om de stijgende vraag te kunnen bijhouden en te blijven focussen op kwaliteit. Mission accomplished, kan je wel zeggen. Vandaag heeft SPC meer dan 600 medewerkers, beschikken ze over 400.000 legkippen en beheersen ze een derde van de Kameroense markt. Bovendien slagen ze erin om lokale inwoners bij het productieproces te betrekken waardoor ook SPC, net zoals VDS, als een hecht ‘familiebedrijf’ kan beschouwd worden. SPC is ongetwijfeld een gevestigde waarde in de kippenbranche, en vergroot daarnaast maar al te graag haar speelveld, van varkens en paarden tot zelfs vissen. Wie weet wat de toekomst brengt …

  Bij VDS houden we van samenwerken, want samenwerken loont. Ontdek wat wij voor uw veehouderij of voederfabriek kunnen betekenen.

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van