In-house garnaal- en visproeven voor optimale productontwikkeling

  2021/12/15

  Om onze klanten de allerbeste producten te bieden, beschikt VDS Premix over een eigen testfaciliteit. Ontdek hier hoe we te werk gaan.

  Terug

  In-house garnaal- en visproeven voor optimale productontwikkeling

  Om onze klanten de allerbeste producten te bieden, beschikken we over een eigen testfaciliteit. In de proefcontainer testen we regelmatig het effect van bepaalde additieven in het dieet van garnalen en vissen. Zo weten we zeker dat de producten die we op de markt brengen, voldoen aan alle eisen om de dieren optimaal gezond te houden. In deze blog ontdek je hoe we te werk gaan, welke testen we vaak uitvoeren en geven we een inkijk in een recent uitgevoerde studie.  

   

  Een scheepscontainer met Recirculating Aquaculture System (RAS)

  Op het terrein van VDS Premix bevindt zich een grote scheepscontainer die omgebouwd werd tot een Recirculating Aquaculture System (RAS). Binnen de container zijn allerlei filters en pompen opgenomen die instaan voor een optimale waterzuivering en afbraak van stikstofhoudende verbindingen. In acht tanks van 500 liter kweken we een groot aantal dieren via verschillende diëten. 

  Omdat de testfaciliteit zich op ons eigen domein bevindt, behouden we een duidelijk overzicht over de impact die additieven hebben op het dieet van de dieren. We documenteren wat goed en fout gaat tijdens de proef en sturen bij waar nodig. Op die manier kunnen we onze klanten gerichter informeren én garanderen we de gezondheid van elke vis en garnaal. 

   

  Representativiteit als belangrijkste doelstelling voor de praktijk

  Door deze tests regelmatig uit te voeren, weten we of nieuwe producten en mixen van ingrediënten werken of niet. We vinden het enorm belangrijk dat onze proeven representatief zijn. Zo kunnen we alle resultaten eenvoudig vertalen naar praktische voederformules, kweekparameters en voederschema’s die zoveel mogelijk aanleunen bij de situatie in de praktijk. Voor voerproducenten is dit altijd welgekomen. 

   

  Verloop van een voedselproef op levende garnalen

  Voor de meerderheid van onze proeven doen we een beroep op de tropische witpootgarnaal of Litopenaeus vannamei. De focus van onze proeven ligt meestal op de verbetering van de voedselvertering, een verhoging van de immuniteit, het gebruik van alternatieve eiwitbronnen en een duurzamere voeding. 

   

  In orde brengen van parameters binnen het RAS

  Vooraleer een proef van start kan gaan, is het cruciaal dat de biofilter in het RAS optimaal werkt. De tank is gevuld met bacteriën die de stikstofhoudende verbindingen afbreken. Als dit niet zou gebeuren, kunnen afvalstoffen zich opstapelen en kunnen de dieren haast onmogelijk overleven. Ook andere waterparameters zoals temperatuur, pH-waarde, zout- en zuurstofgehalte moeten gecontroleerd worden.  

   

  Garnaallarven acclimatiseren

  Om onze producten te testen op levende garnalen, bestellen wij garnaallarven bij een kwekerij die  de larven zorgvuldig bij ons levert. Door water al druppelend toe te voegen, worden de larven langzaam geacclimatiseerd aan ons systeem. De monitoring van de waterparameters is enorm belangrijk tijdens dit proces.  

   

  Larven verdelen over verschillende tanks en voedsel samenstellen

  We verdelen de larven, die bij aankomst ongeveer 0,002 g wegen, over de verschillende tanks en geven ze gedurende een week levend voer (artemia). Daarnaast krijgen ze ook op maat gemaakt larvaal voeder. Na een maand wegen de larven dan ongeveer 1 g. Binnen elke tank bepalen we heel nauwkeurig de totale biomassa, wat nodig is om de groei van de garnalen te kunnen monitoren tijdens de proef.  

   

  Verschillende diëten testen

  Meestal testen we vier verschillende diëten tegenover een controledieet. We monitoren nauwkeurig de voederopname, overleving, groei en waterkwaliteit. Na afloop van de proef wegen we elke garnaal afzonderlijk. Na zes weken zou die ongeveer 10 g moeten wegen. Achteraf wordt de biomassa per tank opnieuw bepaald. 

   

  Resultatenanalyse, rapportering en berichtgeving

  Na de uitvoering van de proef gaan we de resultaten analyseren en rapporteren. Zoals hierboven beschreven, testten we meestal vier verschillende diëten. In de grafiek hieronder hebben we vijf diëten getest. De gele balkjes op de grafiek geven het gemiddelde lichaamsgewicht (ABW) van de garnalen weer. De blauwe balkjes staan voor de totale biomassa (THW) per behandeling. Uit deze proef blijkt dat het vierde dieet het erg goed deed ten opzichte van de andere diëten. Naast elk dieet wordt telkens ook een vergelijking maakt met het controledieet. 

  Na de analyse slaan we alle resultaten zorgvuldig op in onze database. Vanuit deze database bepalen we dan welke berichtgeving we uitsturen naar onze klanten en beslissen we welke producten we op de markt zullen brengen.

  Vragen over onze voederproeven?

  Heb je nog vragen over onze testfaciliteit of ben je zelf op zoek naar een geschikt dieet voor jouw garnalen of vissen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten helpen je graag verder.

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van