Hoe kan ik de melkproductie van mijn rundvee verhogen? 

  2022/04/08

  Voer wordt duur. Maar ook de melkprijs stijgt mee. Als veehouder kan je door een amino-mix toe te voegen aan het rantsoen van jouw rundvee, de melkproductie verhogen. 

  Terug

  Hoe kan ik de melkproductie van mijn rundvee verhogen?

  De melkprijs vandaag ligt hoog. Ondanks de hoge inkomsten voor de melkveehouders, staan ze voor de uitdaging om rendabel te voeren. Dat komt door de grote prijsstijgingen van grondstoffen, energie, meststoffen en transport. Om de prijs te drukken, gaan melkveehouders minder krachtvoer geven aan hun rundvee. Bij dergelijke marktomstandigheden is het belangrijk om de voerefficiëntie zo hoog mogelijk te krijgen. VDS Premix speelt daarop in en gaat aan de slag om de geleverde melk per kilogram voer te verhogen.  

   

  Milieu en prijsstijgingen aan de basis

  Naast de hoge prijsstijgingen van grondstoffen waarmee we allemaal geconfronteerd worden, zijn er ook nog weersomstandigheden die een invloed hebben op de lagere kwaliteit van het voer. Langere droogtes en warme periodes komen vaker voor dan vroeger, waardoor boeren ook hier moeten op inspelen. Een van de manieren om rundvee zoveel mogelijk melk te laten produceren met zo weinig mogelijk voer, is een verhoging van de stikstofefficiëntie van het dier. Dat is mogelijk door de aminozuren van het dier uit te balanceren.  

   

  Amino-mix voor rundvee

  VDS Premix ontwikkelde een unieke amino-mix: een mengsel van pensbestendige methionine en pensbestendige lysine om toe te voegen aan het rantsoen van rundvee. Door het rundvee die amino-mix te voeren, krijgen ze meteen de juiste hoeveelheid methionine en lysine binnen en kan je flexibel de dosis aanpassen bij rantsoenwijziging. Verlaagt de hoeveelheid aminozuren in je rantsoen? Dan voeg je extra amino-mix toe en omgekeerd. Want één ding staat vast: koeien hebben er baat bij om deze tekorten aan te vullen:  

  • De amino-mix verhoogt de stikstofefficiëntie: de koeien produceren meer melkeiwit met hetzelfde voer omdat er meer gevoerde stikstof in de melk terecht komt.  

  • Hierdoor wordt de negatieve eiwitbalans voor de koeien in het begin van hun lactatie optimaal ondersteund.  

  • Er groeien gezondere follikels in de baarmoeder van de koe, wat de vruchtbaarheid van de koe verhoogt en uitmondt in een beter drachtpercentage  

  • De lever van de koe is gezonder met als gevolg dat metabole stoornissen (zoals ketose) minder voorkomen.  

   

  Een stijging van het melkeiwit

  In oktober 2021 is een van onze klanten gestart met het doseren van onze amino-mix aan zijn rundvee. Het gevolg? In de daaropvolgende maanden is het melkeiwit per koe per dag sterk toegenomen. Dit is zichtbaar in onderstaande grafiek waarin je duidelijk ziet hoeveel kilogram melkeiwit een koe per dag in de afgelopen twee jaar produceerde. Bovendien steeg ook de stikstofefficiëntie in dit bedrijf met maar liefst 20%!  

   

  Kilogram melkeiwit per koe per dag over twee jaar  

  Wil je ook de melkproductie van jouw rundvee optimaliseren?

  Het is mogelijk met de amino-mix van VDS Premix! Als je graag meer informatie wenst over deze unieke samenstelling, vul dan onderstaand contactformulier in. Onze nutritionisten helpen je dan snel verder!  

  Neem contact met ons!

   

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van