De toekomst van VDS Premix volgens eigenaar Koen Blanchaert

  2022/03/15

  Boeiende uitdagingen veranderen de wereldwijde veevoederindustrie. Koen Blanchaert, CEO van VDS Premix geeft enkele interessante inzichten op de toekomst.

  Terug

  De toekomst van VDS Premix volgens eigenaar Koen Blanchaert

   

  Sinds de oprichting van VDS Premix in 1966 als veevoederbedrijf, blijft de veevoederindustrie zich verder ontwikkelen. Koen Blanchaert is CEO bij VDS Premix sinds 2018 en heeft een duidelijke visie op de toekomst: meer inzetten op het huidige exportverhaal, meegroeien met de klant en feeling blijven behouden met elke medewerker. Maar hoe waren de afgelopen jaren voor Koen en hoe ziet de toekomst eruit? We gunnen je graag een kijk op de visie van de man achter ons snelgroeiend premixbedrijf.  

   

  Meegegroeid met onze eigen klanten

  VDS Premix is oorspronkelijk begonnen als veevoederbedrijf en geleidelijk aan overgegaan in een premixbedrijf waar drie families bij betrokken waren. Koen vertelt: “Vroeger werkte mijn vader samen met mijn nonkel als premixverkoper voor een van onze huidige concurrenten. Na een switch in het management, besloten ze om verder te gaan op zelfstandige basis. Ze hadden een mooi klantenbestand, maar het ontbrak hen aan een geschikte productielocatie. In 1991 kwamen ze  terecht op de site van VDS Premix en ging mijn vader de baan op als verkoper. Pas in 2015 kreeg onze familie VDS Premix volledig in handen. Sinds eind 2005 kwam ik erbij als nutritionist. Ik hield me toen vooral bezig met nutritie van rundvee en aquacultuur.” 

  Omdat Koen van in het begin meeliep met zijn vader, is hij na verloop van tijd enkele operationele zaken gaan opvolgen. Het nutritieverhaal viel voor Koen wat stil en evolueerde verder binnen het operationele luik. “Vandaag ga ik aan de slag met het uitzetten van de lijnen van VDS Premix, probeer ik een overzicht te bewaren op de volledige onderneming en kijk ik waar we met onze verkoop naartoe gaan. We zijn internationaal aan het groeien, waardoor ik blijvend op zoek ben naar nieuwe manieren om enerzijds meer structuur aan te brengen in de organisatie om groei te kunnen realiseren. Maar anderzijds ook de familiariteit en spontaniteit van een kleine KMO te bewaren. Want daar zit uiteindelijk een deel van het succes van VDS Premix in.”  

   

  Boeiende uitdagingen veranderen visie

  Vanaf de jaren tachtig is de veevoederindustrie in België enorm gaan groeien. De productie van sommige klanten is sindsdien vertienvoudigd, waardoor VDS op dezelfde kar sprong en meegroeide met zijn klanten. “Vandaag is de veevoedermarkt verzadigd. Het aantal veevoederfabrieken is drastisch verminderd, waardoor de klantenvijver om in te vissen steeds kleiner wordt. De organische groei in België is niet meer mogelijk, waardoor we op zoek moeten naar een ander systeem van klantenwerving”, gaat Koen verder. “We zetten aan de ene kant in op R&D in onze proefbedrijven om voorloper te blijven in de West-Europese markt en diepen aan de andere kant resoluut de exportmarkt uit, waar we zelf actief op zoek gaan naar internationale klanten.”  

   

  Een team dat elkaar volledig vertrouwt

  Enkele grote sterktes van een familiebedrijf zijn de spontaniteit, zelfstandigheid en snelheid van communicatie. Dankzij die korte communicatielijnen wordt er snel gehandeld en duurt het niet lang om beslissingen te nemen. Omdat VDS blijft uitbreiden is het belangrijk dat die flexibiliteit behouden blijft. “We zitten met de digitalisering waar we vandaag niet meer om heen kunnen. Het is een enorme uitdaging voor een groeiende onderneming om in kader van die technologische verschuivingen, dezelfde flexibiliteit te behouden. Voor mij is het belangrijk dat alle medewerkers op elkaar ingespeeld zijn en op elkaar kunnen rekenen. Een team dat volledig op elkaar vertrouwt zodat alles correct gebeurt, daar zet ik gretig op in”, vertelt Koen.  

   

  Een blik op de toekomst

  In 2022 is VDS Premix gestart met enkele focuspunten om de productie te verbeteren. De taken van de medewerkers vereenvoudigen is alvast een belangrijk aandachtspunt. “Het werk op onze productiesite is vaak een fysieke job, waardoor het niet evident is om nieuwe mensen te vinden. Daardoor moeten we zorgen dat het werk minder belastend wordt en onze medewerkers de fysieke job graag blijven uitvoeren”, gaat Koen verder. Ook back-upfuncties worden steeds belangrijker. Elke taak moet door iemand anders uitgevoerd kunnen worden. Daarvoor voorziet VDS Premix de nodige interne opleidingen én blijft het bedrijf verder inzetten op productie-efficiëntie met een innovatief machinepark.   

  “Waar zie ik VDS Premix over vijf jaar? Als een gestaag gegroeid bedrijf met een uitgebreid cliënteel en een stabiele groep collega’s”, sluit Koen af. 

   

  Wil je meebouwen aan de toekomst van VDS Premix?

  Heb je interesse in een vruchtbare samenwerking of wil je zelf actief aan de slag gaan binnen ons team? Neem dan zeker contact op en we bekijken samen de mogelijkheden. 

  Neem contact met ons!

   

   

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van