C-Force, het stokpaardje van VDS

  2020/09/22

  Na vier jaar experimenteren zetten we een nieuwe additievenmix voor garnalen op de markt, genaamd C-Force. Hoe we van idee tot product kwamen, leest u in deze blog!

  Terug

  C-Force, het stokpaardje van VDS

  In onze eigen R&D-eenheid in Deerlijk volgt de ene garnaalproef de andere op. We bevinden ons immers al jaar en dag in de branche en dragen de ontwikkeling van kwaliteitsvolle voeding voor zowel garnalen als vissen op handen. Dankzij onze uitgeruste testinstallatie met acht proeftanks realiseren we tal van succesvolle testprojecten. VDS liet immers C-Force op de wereld los, het resultaat van vier jaar experimenteren en testen. Ondertussen is C-Force ook nog eens geoctrooieerd en wereldwijd gevalideerd. Hoe we van idee tot product kwamen, leest u in deze blog.  Ambitie om kwaliteit van garnalen te verbeteren

  C-Force is ontstaan vanuit het idee om het spijsverteringsstelsel van garnalen robuuster en performanter te maken. We willen de natuurlijke capaciteiten van garnalen verbeteren, zodat ze voedingstoffen vlotter opnemen. Zo wordt het spijsverteringsstelsel sterker en hebben ziekteverwekkers het moeilijker om via deze weg het dier binnen te dringen. Dat deze verbeteringen op hun beurt de groei van de garnaal stimuleren, spreekt voor zich. Al in 2013 was dit de ambitie waar het volledige aquateam van VDS zich achter schaarde. In datzelfde jaar staken we onze handen uit de mouwen. Allerhande testen met veelbelovende voederadditieven passeerden de revue. We lieten niets aan het toeval over en experimenteerden met verschillende combinaties en ratio’s van zuren, vetzuren, zouten, maar ook kruidenextracten, etherische oliën en gistproducten.

  Garnaaltjes worden uit de proeftank gehaald voor gewichtsbepaling.

  Onze succesvolle groeitesten

  Succesvolle proeven opzetten begint bij een goed uitgeruste R&D-eenheid. Dankzij onze eigen uitgebreide installatie, konden we de proeven steevast in goede banen leiden. Voor de finale C-Forceproef werden de garnalen onderworpen aan behandelingen met verschillende additievencombinaties en één controlebehandeling. Om op het einde van de rit de resultaten volledig te kunnen toewijzen aan de verschillende behandelingen, werden andere belangrijke factoren doorheen de testperiode uitgesloten. Zo werden enkele waterkwaliteitsparameters nauw opgevolgd en aangepast met het oog op de ideale waarden.

  Na vijfenvijftig dagen experimenteren en monitoren, lagen de resultaten binnen handbereik. Zowel het gewicht van de garnaal (Final Body Weight), de overlevingsgraad als de voederconversie (FCR) zijn hier belangrijke waarden. In de onderstaande tabel worden enkele resultaten visueel weergegeven en dit steeds tegenover de controlebehandeling. De overlevingscijfers waren hoog, de garnalen groeiden aanzienlijk en konden rekenen op een efficiëntere voederconversie ten opzichte van de controletesten.

  Met glans geslaagd voor de WSSV Challenge Test

  De resultaten spreken boekdelen en tonen aan dat de geselecteerde additieven een meerwaarde bieden met behandeling B als uitgelezen optie. Toch bereikten we de eindmeet nog niet. Garnalen kunnen immers tijdens de kweek onderworpen zijn aan verschillende pathogenen. Eén van de voornaamste virale infecties is het White Spot Syndrome Virus, een erg dodelijke infectie die zich in een mum van tijd over de hele populatie verspreidt. Daarom namen we de weerstand van deze garnalen onder de loep tijdens de WSSV Challenge Test. Ook hier kwam behandeling B naar voren als voorkeursbehandeling. In de onderstaande tabel vindt u de resultaten.

  Ook vlot de veldproeven doorstaan

  Om een nieuwe ontwikkeling, uitvinding of product op de markt te lanceren, ga je niet over één nacht ijs. Na de succesvolle experimenten worden ook allerhande praktijkproeven op poten gezet. Ook VDS voegde de daad bij het woord. C-Force werd immers uitgetest bij diverse boeren in alle uithoeken van de wereld, van het Midden-Oosten tot India en Mexico, én met succes.


  C-Force maakt een vliegende start

  Na vier jaar zorgvuldig testen en experimenteren, stelden we in juli 2017 met trots C-Force voor op de APA 17 beurs in Maleisië. Ons product werd geoctrooieerd en gevalideerd over de hele wereld. Van een warm onthaal gesproken …

  Waarom C-Force zo’n vliegende start maakte?

  • Gezond verteringsstelsel
  • Toegenomen groei en een efficiëntere voedselconversie

  • Daling van het sterftecijfer dankzij een verhoogde weerstand tegen ziekteverwekker

  Meer weten over de C-Force? Neem vrijblijvend contact met ons op!

  Deel dit artikel op

  VDS NV

  Paanderstraat 40
  8540 Deerlijk
  Belgium

  Contactgegevens

  Met steun van